Det finns hundratals olika typer av öl finns i Tyskland, bryggt i tusentals olika bryggerier över hela landet. Några av dessa bryggerier välkända över hela världen, andra små och bara en förlängning av en pub eller en restaurang.
Särskilt i Bayern, bokstavligen varje liten stad stoltserar med minst ett bryggeri, för det mesta med två eller tre.
Öl är inte bara någon drink för oss. Det betraktas som livsmedel. Vi har faktiskt gjort lagar i samband med öl, som den tyska renhet lag eller den ännu strängare bayerska renhet lag, som går tillbaka så långt som till 15-talet och är fortfarande i takt till denna dag.
Fram till 19-talet öl faktiskt riktigt var ofta används som livsmedel, genom att använda det som den viktigaste ingrediensen för en näringsrik soppa. Den så kallade (du gissade rätt) Öl soppa.
Öl soppa var vanligast i landsbygdsbefolkningen, men var också populär bland adeln, särskilt (och nu håller på att stolen du sitter på) som en frukost!
Visst verkar det konstigt för oss att äta sådant som öl soppa till frukost, men för folket tillbaka då det var meningsfullt att äta något näringsrikt och stärkande på morgonen innan en hård dags arbete på en gård, eller i fallet med adeln en ansträngande dag av att leka blindbock med några fnittrande damer, eller vad de gjorde hela dagen.
Först när kaffet blev mer utbredd i Tyskland, bytte folk till för oss mer bekanta frukost seder att äta bröd och dricka kaffe som de uppskattade dess vitaliserande effekt.
Idag Öl soppa är sällan någonsin på alla ettor menyn längre och jag inte bara betyda som en frukost, men generellt. Jag tror att öl soppa har mer mindre glömt är en förfärlig synd, eftersom det är jättegott och jag tror att du och jag ska ändra på det.
Det är därför jag skulle vilja dela detta recept för öl soppa med dig. Prova det, är det inte för mycket arbete och enligt min mening väl värt ansträngningen.
En gammal tysk recept bok från 19-talet säger följande (grovt översatt):
"Klipp 05:56 skivor gammalt bröd i små bitar och lägg dem i en kastrull med två flaskor" brun öl "och en tesked kummin. Täck och koka tills brödet är mjuk utan att röra för mycket. Lägg sedan en bit av smör i soppan, krydda med socker och salt och låt koka upp en gång till. "
Jag skulle säga att vi bättre gå till en mer modern version enligt följande:
Ingredienser:
1 1/2 msk. mjöl
3 1/2 msk. smör
4 dl öl
2 äggulor
1/2 kopp mjölk
1 liten bit kanel
socker efter smak
rostat vitt bröd
Brown mjölet i smör, tillsätt sedan öl.
Lägg kanel och socker och koka upp.
Vispa ihop äggula och mjölk och rör ner i
varm (men inte längre kokning) öl.
Sila och servera med rostade brödskivor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar